Skip to content

Blogg – Byggeworkshop 2020

Dag 1: Byggeworkshopen er i gang!

Da er vi tilbake i Ås og i gang med byggeworkshopen. Dagen begynte med fellesfrokost og et trivelig gjensyn med gjengen. Dagens mål var å få kløyvet all planken som vi skal bruke til konstruksjonen vår. Vi delte oss i grupper som utførte de ulike oppgavene som blant annet var kløyving, oppmåling og kapping. Men en iherdig arbeidsgruppe gikk dagen som smurt og vi klarte å fullføre all kløyvingen og i tillegg måle opp og kappe til en del moduler til konstruksjonen i vest. Vi har også jobbet litt med hvordan vi skal utføre sammenføyingene med gjengestag på best mulig måte. Nå ser vi fram til morgendagen så vi kan begynne å montere de første benkene, det blir spennende! 

 

Alt i alt har det vært en veldig bra dag som har gått over all forventning. Den ble avsluttet med grillmat og kos etter en god arbeidsdag.

Dag 2: Iverksetting av moduler

 

Dag to på byggeplass startet med en liten oppsummering av gårsdagen og inndeling av nye grupper med nye arbeidsoppgaver. Målet for dagen var å produsere en del av modulene for vestsiden av konstruksjonen, men før vi kunne begynne på det måtte vi kutte til en del treverk, bore hull til gjengestag og sette oss inn i detaljene for montering. Gjengen sto på i strålende sol helt fram til lunsj. Den ble holdt under et stort tre i nærheten for å få litt skygge fra varmen, og var rett og slett så koselig at respektive blogginnleggansvarlig glemte å ta bilder underveis.

Etter lunsj hadde vi en liten oppsummering av hvor langt vi var kommet. Og de første modulene ble påbegynt av deler av gruppen. I solsteken ble det også satt på litt god musikk og snart sto alle og jobbet med ulike moduler. Stemningen ble om mulig enda bedre da første modul ble ferdig!

Mot slutten av dagen ble til og med en bordmodul klar! Alle delene vi hadde laget ble utprøvd flittig😊

Dermed ble også dagens mål nådd, selv om vi avsluttet litt tidligere enn planlagt. Dette gjorde vi for å kunne spille volleyball og spise pizza mens værmeldingen fremdeles meldte sol:)

 

Dag 3: Moduler i vest

 

Målet med i dag var å bli ferdig med alle modulene vi trengte til den vestlige konstruksjonen. Vi skulle også begynne å pakke noen moduler på tilhenger, klare til å fraktes til Vaterlandsparken allerede i morgen. Mange av modulene var allerede bygget, og de fleste fortsatte der de slapp i går.

Ukas snakkis har vært dagens regnvarsel, men det regnet ikke like mye som det var meldt. Vi har tilgang til et verksted, men på grunn av plass jobber vi hovedsakelig utendørs. Da vi merket at regnet kom måtte vi raskt få dekket til materialene og rydde plass under arbeidsteltet, slik at vi kunne fortsette jobbingen selv om det regnet. Trevirket vil utvide seg om det blir vått, noe som kan føre til problemer når vi skal skru alt sammen. Vi ønsket derfor å jobbe med tørre materialer så langt det lot seg gjøre.

Etter lunsj innendørs (et hyggelig avbrekk fra det grå været) skiftet vi fokuset over til å lage plantekasser. Vi lagde først en prototype, som kunne være et utgangspunkt for resten. Da ble det lett og effektivt å klargjøre resten. Til plantekassene bruker vi resirkulert treverk. Dette er materiale som tidligere har blitt brukt i byggeprosjekter, og tatt vare på ved riving.

Vi forsøkte også å sette opp alle modulene slik de skal stå, for å se hvordan det vil se ut før vi frakter det til parken. Når det til middag ble duket opp med pasta, kunne vi spise ved våre helt egne møbler. Konstruksjonen åpner for mange forskjellige måter å sitte på, og det var gøy å se hvordan ulike naturlige møter dannet seg mens vi spiste.

I morgen deles vi i to, da noen skal begynne å jobbe i Oslo.

 

Dag 4: Montering av konstruksjon i vest 

 

Mandag 3. aug. var dagen for å frakte modulene til konstruksjonen i vest i Vaterlandsparken, for så å sette disse modulene sammen. Vi delte oss inn i to grupper, der den ene gruppen møtte i Vaterlandsparken, og den andre på Ås. Mens de i Oslo begynte å sette sammen modulene, fortsatte de på Ås med å ferdigstille de siste modulene, samt plantekassene til konstruksjonen i vest. En av utfordringene vi møtte, var hvordan kledningen til plantekassene skulle løses, ettersom dimensjonene til plantekassene varierte noe fra kasse til kasse. Etter hvert som modulene ble ferdigstilt, kjørte vi disse med tilhenger til Vaterlandsparken. I alt ble det to turer med moduler og plantekasser. Med fantastisk vær og mye liv, var det topp stemning i området der den andre gruppen jobbet med å sette sammen modulene i parken. Dette var også første gang vi fikk se modellen vår i 1:1 skala. Dagens mål om å fullføre konstruksjonen i vest ble nådd, og vi avsluttet dagen med litt rolig grillmat.

 

Dag 5: Modulbygging til konstruksjonen i øst

 

I dag startet vi med ny giv og lyst til å ta fatt med bygging av enda flere moduler. Været var med oss, og solen varmet godt – det løftet humøret i gruppen. I dag stod konstruksjonen i øst på agendaen. Det ble god flyt mellom de ulike arbeidsoppgavene hvor kløyving, kapping, montering og boring pågikk parallelt utover dagen. Med bjelke for bjelke og skrue for skure ble flere og flere moduler ferdiggjort. Plantekassene fikk både kledning, sandsekker i bunn, og bunn til sedummattene. I tillegg ble flere bord, benker og gulv ferdigstilt – alt lagt og justert etter arkitekters øyne hvor hver millimeter teller 😉 Gulv ble satt på sine tilhørende moduler med hårfine marginer, som ble ble belønningen for det nøyaktige arbeidet som var blitt lagt ned gjennom hele prosessen.

Dagens mål var å få ferdiggjort 14 moduler til konstruksjonen i øst. Vi ble ferdige med 17, i morgen gjenstår 12 moduler før vi kan begynne å frakte modulene inn til Oslo førstkommende torsdag for montering. 
 
Det ble god påfyll av lunsj, grilling til middag, kjeks, frukt og kaffe utover dagen som holdt arbeidslysten oppe i gjengen. Vi hold et godt tempo gående hele dagen, før vi avsluttt kl 20. I morgen venter en ny dag, vi gleder oss til å fortsette med bygging i godt lag. 
 

Dag 6: Ferdigstilling av moduler og blomsterkasser

 

I dag fikk vi besøk av Derbigum som hjalp oss å ferdigstille blomsterkassene. 

Tradisjon tro ble dette utført ved bruk av en propanbrenner til å smelte membranen fast i treverket. Membran er et solid og rotbestandig belegg som forlenger blomsterkassenes levetid og regulerer dreneringen av regnvannet. 

Det var stor entusiasme i gruppen over fremgangen i blomsterkassenes utvikling, men vi måtte alle smøre oss med litt tålmodighet da sedummattene ikke legges på før om to dager.  

Til tross for dårlig vær var det ingenting som stoppet oss i å bli ferdig med de siste modulene. Takket være NBMU, har vi hatt tak over hodet inne på verkstedet og et arbeidstelt ute på asfalten. Med god stemning og flyt i arbeidet har vi rulert på arbeidsstasjonene inne og ute.

Moduler som utgangspunkt for konstruksjon har gitt oss en forutsigbarhet i forhold til tid og arbeidsmengde, med kun to dager igjen før åpningen ligger vi godt ann i forhold til skjema. 

I morgen fraktes resterende moduler og blomsterkasser fra Ås til Vaterlandsparken og vi gleder oss til å se prosjektet i kontekst med det urbane bylivet på Grønland i Oslo!

Dag 7:

 

Vi startet dagen med å dele oss i to, hvor halvparten av årets deltakere ble i Ås for å frakte de siste modulene til Oslo og rydde verkstedet vi fikk låne av NMBU. De resterende var i Oslo og fortsatte på monteringen i øst. Vi begynte å se at vi nærmet oss med stormskritt. Med montering av modul etter modul kunne vi se det byktende trelandskapet komme sakte til live. Tiden gikk til å finne løsninger som passet til underlaget. Asfalten under strukturen vår er ujevn og trengs tilpasning. Hvordan en skulle unngå glipper mellom modulene og hvordan de skulle festes sammen ble også tiden under den strålende solen brukt til. 

Mens vi bygget på konstruksjonen i øst la vi merke til at den ferdig monterte konstruksjonen i vest ble tatt i bruk. Dette gledet oss masse og motiverte oss for å stå på for å komme i mål med monteringen. Med en hederlig innsats fra hele gjengen ble flesteparten av modulene montert. 

Vi avsluttet dagen med å dra på Nasjonalmuseet for Arkitektur for så å dra ut og spise nye spennende retter på Mohn. 

 

Dag 8: Med foten på målstreken

 

Klokka var halv ni da vi ankom parken fredag morgen. Den varme strålingen fra sola og asfalten satte øyeblikkelig inn, og kollektiv innsmøring av solkrem fant straks sted. Lite tydet på at vi skulle fryse idag.

At det nærmet seg slutten på en lang uke kunne vi kjenne på stemningen, både blant oss som deltok og blant tilfeldig forbipasserende som gledet seg til helg. Vi så veldig frem til å bli ferdig, til å kunne vise folk det vi hadde jobbet med den siste tiden, til endelig å få oppleve hvordan dette prosjektet ville se ut og virke i full skala. Vi var spente på hva folk ville mene og si om det vi hadde lagd.

Det aller meste var på plass nå. Kun noen få moduler gjensto å montere. Vi brukte imidlertid litt mer tid enn antatt på å tilpasse modulene til underlaget, da det var uforutsette forhøyninger i asfalten enkelte steder. Vel hadde vi spart oss mye arbeid ved å bygge modulært, men med så mange kontaktpunkter og -flater som oppstod mellom modulene og mot bakken, som følge av at de var forhåndsbygget og kledd stykkevis, var det en aldri så liten prøvelse å luke bort alle glipper og avvikende vinkler. Men det gikk, med tiden og hverandre til hjelp.

Det mange av oss nok var aller mest spent på, var å se hvordan konstruksjonen ville bli med de grønne feltene. Litt senere på formiddagen ble nemlig sedummattene fra Bergknapp fraktet inn, og iløpet av noen timer lagt på plass i hver sin plantekasse. Da gjensto bare vannbordene og siste finpuss (bokstavelig talt) på skjøter og overganger. Og for et syn det var, da dagen var omme og strukturen vår stod der lysende gyllen og herlig duftende av harpiks.

 

Dag 9: Åpningen!

 

Idag var dagen for åpningen av årets Trestykker-konstruksjon i Vaterlandsparken i Oslo. 

Etter å ha jobbet intense, lange dager, med effektive og målrettede arbeid var vi endelig klar for å vise omverdenen det vi har skapt. Vi inviterte til åpning i parken fra kl 17, med lett servering av boller og brus, og med muligheten til å delta i konkurranser med premier. Blant publikum var gode venner og familie og faste brukere av parken. Store som små tok i bruk konstruksjonen og testet ut bruken. Med konstruksjonen vår har vi ønsket å invitere til ulik bruk av benker og bord, hvor man kan sitte høyt oppe, på et bord, på en benk, eller til og med på bakkeplan. Konstruksjonen inviterer til å være kreativ i bruk av sitteplasser, som en forbipasserende så fint sa ‘’her må jeg tenke før jeg setter meg ned!’’, her gjelder det altså å være kreativ.  Barna viste at benkene og bordene ikke bare kan brukes til å sitte på, men også til å klatre og leke på. Vi håper at konstruksjonen vår blir tatt godt imot av Vaterlandsparkens faste brukere, så vel som nye brukere av parken. Fikk du ikke kommet på åpningen? Ta en tur innom og se da vel!